КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА ДА ПОМОГНЕТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА САЙТА ЗА ДА ГЛЕДАТЕ ВСИЧКИ! ТУРСКИ СЕРИАЛИ МОЛЯ КЛИКНЕТЕ ТУК!

четвъртък, 2 септември 2010 г.

Как завършва сериалът “Листопад”

Как завършва сериалът “Листопад”


Сюжетът на "Листопад" започва с преместването на многолюдното семейство на почтения чиновник Али Ръза Текин от провинцията в Истанбул. Грохналата и изгнила къща в Багларбашъ, от която се вижда Босфорът, иска основен ремонт, разходите в Истанбул са далече по-големи, спестяванията на семейството се топят, а пенсията на Али Ръза не достига. Съпругата му Хайрие ханъм се отнася изключително меко и мило с всички освен с него, когато мизерията им стига до краен предел. Много дни се случва да не се отопляват, да не закъкри тенджера на печката.

Всички мизерстват, с изключение на фаталната снаха Ферхунде, която винаги съумява да скрие в шкафчето си нещо вкусно, и залъгват стомасите си в някой ъгъл на къщата с комат хляб и маслини.

Решат Нури разкрива драмата на Али Ръза, почтения, морален баща, който страда, когато петте му деца тръгват по кривите пътища, без да може да ги спре, и се влюбват в неподходящи хора. Семейната сага е вълнуващ разказ за нощите, пропити с тъга и сълзи, за фаталните случки в миналото, които предопределят бъдещето на Али Ръза и децата му.

Романът е писан в първите години на турската република на Ататюрк, когато новите нрави бавно се налагат, а старите патриархални отношения още не са си отишли. Модерният начин на живот и икономическите трудности постепенно отслабват силните връзки между членовете на семейството. Всеки тръгва по своя път, докато Али Ръза започва да губи контрол над нещата. Ще успее ли бащата да сплоти семейството си отново в неморалните времена, в които злото е крачка по-напред от доброто?

"Листопад" печели наградата за най-добър турски тв сериал през 2009 г., а Халил Ергюн (Али Ръза Текин) получи приз за най-добър актьор.

БГ преводът на романа "Листопад" (изд. Intense) на класика Решат Нури е по първото турско издание от 1930 г. и е на Кадрие Джесур и Хюсеин Мевсим

Няма коментари:

Публикуване на коментар